Ajankohtainen dokumentti 10.8.2011

Juha Väätäinen ja suomalaisen kestävyysjuoksun uusi tuleminen!
(published 10.8.2011, kirjoittaja Kari Turunen)

Tiistai-iltana 10.8.1971 Helsingin Euroopan mestaruuskilpailujen avajaispäivänä, eli 40 vuotta sitten, Oulun NMKYU:n Juha Väätäinen tykitti itsensä 10 000 metrin Euroopan mestariksi ajalla 27:52.78 ja saman tien suomalaisen urheilukansan sydämiin! Helsingin Euroopan mestaruuskilpailut elokuussa v. 1971 oli se niitti, mitä suomalainen kestävyysjuoksukansa kaipasi!

"Kylläpä tässä mielellään suomalaisvoittoa nyt jo toivoisi, vaikka ei ole syytä nuolaista. On peräti 17 vuotta siitä, kun EM-kisoissa suomalaisjuoksija on tuonut voiton. Mitaleja, mitaleja! Se tapahtui Bernissä silloin, ja nyt vauhti kiihtyy..." (Seppo Kannas 10.8.1971, Yle.fi/Elävä arkisto)
"Nyt Juha Väätäinen, näytä se kiritaitosi, näytä että ne päivät, ne kuukaudet eivät ole menneet hukkaan, mitkä ulkomailla on vietetty, on nähty unta tästä voitosta..." (Seppo Kannas muutamia sekunteja myöhemmin)

Mutta tätäkin ennen oli tapahtunut jo paljon, paljon muuta, josta tässä vain muutama esimerkki.
Oli nimittäin torstai-ilta 28.8.1969, jolloin sankarimme pyyhkäisi Haapaveden hiilimurskalla uuden Suomen ennätyksen
10 000 metrillä ajalla 28:53.0h. Ennätystä ei koskaan hyväksytty, koska se oli tehty piirikunnallisissa kilpailuissa.
No mutta ei syytä huoleen. Tuli kesä 1970 ja lauantaipäivä 27.6., kun Oulussa kamppailtiin Suomi-Ranska -maaottelun
10 000 metrin kilpailu. Se olikin sitten Juhan näytös ja virallinen Suomen ennätys kirjoitettiin nyt luvuin 28:19.6h.
Tässä Suomi-Ranska maaotteluvideo by Lunatic, ole hyvä!
Eikä tässä vielä kaikki! Oulun Kalevan Kisat kaatosateessa 23.7.1971 oli viimeinen näytös kohti Helsingin Euroopan mestaruuskilpailujen tuplaa. Väliaika 7 000 metrin kohdalla 19:42.0 ja viimeinen 3 000 m 8:30.8. Tuloksena jälleen Suomen ennätys, nyt ajalla 28:12.8h. Tämä riitti EM-kisavalitsijoille ja niinpä Helsingin "kisalippu" oli lunastettu.
"Kisalippu" on totta sanan varsinaisessa merkityksessä, sillä Juha lensi Oulusta Helsingin hulinaan vasta EM-kympin kilpailupäivän aamulennolla. Loppu onkin sitten historiaa.
Make it double, eli ei se tupla niin paha ole, ja niinpä Juha voitti neljä päivää myöhemmin myös 5 000 metrin Euroopan mestaruuden! Olihan hän jo mielikuvissaan voittanut Helsingin mestaruudet moneen kertaan.

Julma-Juhan Helsingin EM-kymppi 10.8.1971
Sykähdyttävän voittokamppailun TV-selostus Anssi Kukkonen ja Seppo Kannas (1. kilpailupäivä)
Samalla sivulla myös radioselostus ja haastattelu kisasta by Paavo Noponen, Raimo Häyrinen, Juhani Sipilä ja Yrjö Lautela. (Yle.fi/Elävä arkisto)